El CEW es reuneix a Múnic amb la delegada del govern català a Alemanya, Marie Kapretz

La Comissió Internacional d’Enginyers Industrials de Catalunya (CEW) va reunir-se divendres passat, 26 de gener, a Múnic amb la delegada del govern de Catalunya a Alemanya, Marie Kapretz. La trobada va ajuntar professionals catalans residents a Alemanya en un ambient informal i distès amb l'objectiu de fomentar la cooperació i el desenvolupament tecnològic.

Els assistents van poder dialogar sobre els últims avenços en àmbits com els de l'automoció, l'aeroespacial, la medicina i la intel·ligència artificial, i van parlar de les oportunitats de cooperació entre empreses i institucions de Catalunya i Baviera.

Kapretz va explicar que des de la delegació s'organitzen sessions informatives cada dos mesos referents a temes importants per a catalanes i catalans residents a Alemanya, com ara la cerca de treball, el sistema sanitari o l'escolarització d'infants i joves. En l’àmbit de la mobilitat, la delegada també va presentar el pla de retorn per a persones catalanes residents a l'estranger, aprovat pel govern de la Generalitat l'any passat.

El president del Catalan Engineers Worldwide, Martí Pascual, va comentar que és important que "el govern ajudi a tornar el talent" i que "la mobilitat professional no és unidireccional". Sobre aquest tema, Pascual va valorar positivament com "de vegades, gent que porta molts anys treballant a l'estranger torna per qüestions familiars" i "d'altres tornen a provar sort a un altre país", ja que per a ell aquestes dinàmiques "creen un ecosistema i un intercanvi de moltes experiències enriquidores".

A la jornada també van assistir altres convidats destacats, com la Núria Mata, cap de Departament a Fraunhofer Institut amb més de vint anys d’experiencia treballant a Alemanya. Entre alguns dels consells que va donar, Mata va recordar que "s'han de computar els anys estudiats i treballats a Catalunya a la cotització de la pensió alemanya",  en referència a aquells professionals que ja tenen pensat quedar-se a aquell país fins a la jubilació.

En el camp tècnic, Albert Pujol, emprenedor i cofundador de l'empresa AI Shepherds, va remarcar que en la intel·ligència artificial hi ha moltes possibilitats de col·laboració entre Catalunya i Baviera. 

Aquesta trobada ha generat un espai per a l’intercanvi i ha ofert oportunitats de networking  per als professionals catalans residents a Alemanya. A més, ha contribuït a establir vincles més sòlids entre les dues regions.